Udostępnij:
Sałatka z brokułem to idealny pomysł na lunch. Tak zwany „zielony kalafior” doskonale komponuje się z serem feta, migdałami i sosem czosnkowym, tworząc pyszny i sycący posiłek.
Składniki
- Brokuł – 1 duży
- Ser feta – 150 g
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Migdały w płatkach – ½ szklanki
- Płatki chili – ½ łyżeczki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Brokuł podzielić na mniejsze części. Gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Po tym czasie odlać wodę i zanurzyć brokuły na kilka minut w zimnej wodzie. Następnie pozostawić do odsączenia na sicie.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokroić czerwoną cebulę w cienkie półtalarki. Migdały podprażyć na suchej patelni. Ser feta pokruszyć na mniejsze kawałki.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem czosnkowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze