Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka z brokułem to idealny pomysł na lunch. Tak zwany „zielony kalafior” doskonale komponuje się z serem feta, migdałami i sosem czosnkowym, tworząc pyszny i sycący posiłek.

Składniki

  • Brokuł – 1 duży
  • Ser feta – 150 g
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Migdały w płatkach – ½ szklanki
  • Płatki chili – ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuł podzielić na mniejsze części. Gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Po tym czasie odlać wodę i zanurzyć brokuły na kilka minut w zimnej wodzie. Następnie pozostawić do odsączenia na sicie.

  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  3. Pokroić czerwoną cebulę w cienkie półtalarki. Migdały podprażyć na suchej patelni. Ser feta pokruszyć na mniejsze kawałki.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem czosnkowym.

przygotowania: 13 minut
czas wykonania: 7 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
gotowanie
×