Udostępnij:
Co zrobić z botwinki? Nie tylko zupę! Poznaj super łatwy i szybki przepis na lekką i wiosenną-letnią sałatkę z botwinką w roli głównej. Jeżeli wykorzystasz gotowe mieszanki sałat, przygotowanie jej zajmie Ci zaledwie 5 minut. Idealna jako dodatek do obiadu czy grilla.
SKŁADNIKI:
- Mieszanka sałat – 125 g
- Pomidorki koktajlowe – 250 g
- Mały pęczek młodej botwinki – 1 szt.
- Rzodkiewki – 1 pęczek
- Jajka – 2 szt.
- Zielony ogórek – 1 szt.
- Mosso Majonez Lekki – 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, rzodkiewki na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki przygotować warzywne wstążki.
Jajka ugotować na półtwardo, pokroić na połówki.
Mieszankę sałat dokładnie opłukać, osuszyć i włożyć do miski.
Liście i cienkie łodyżki botwinki posiekać dość drobno i dodać do sałaty.
Dodać do niej Majonez Lekki Mosso i wymieszać delikatnie tak by sałatka dobrze połączyła się z sosem.
Następnie na zielonej warstwie sałatki ułożyć pozostałe warzywa, całość wymieszać delikatnie.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wierzchu każdej porcji ułożyć połówkę jajka z dodatkiem odrobiny Majonezu Lekkiego Mosso i świeżych ziół lub natki pietruszki.
Skomentuj lub zobacz komentarze