Sałatka z botwinką

Sałatka z botwinką

Co zrobić z botwinki? Nie tylko zupę! Poznaj super łatwy i szybki przepis na lekką i wiosenną-letnią sałatkę z botwinką w roli głównej. Jeżeli wykorzystasz gotowe mieszanki sałat, przygotowanie jej zajmie Ci zaledwie 5 minut. Idealna jako dodatek do obiadu czy grilla.

SKŁADNIKI:

  • Mieszanka sałat – 125 g
  • Pomidorki koktajlowe – 250 g
  • Mały pęczek młodej botwinki – 1 szt.
  • Rzodkiewki – 1 pęczek
  • Jajka – 2 szt.
  • Zielony ogórek – 1 szt.
  • Mosso Majonez Lekki – 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, rzodkiewki na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki przygotować warzywne wstążki.

  2. Jajka ugotować na półtwardo, pokroić na połówki.

  3. Mieszankę sałat dokładnie opłukać, osuszyć i włożyć do miski. 

  4. Liście i cienkie łodyżki botwinki posiekać dość drobno i dodać do sałaty.

  5. Dodać do niej Majonez Lekki Mosso i wymieszać delikatnie tak by sałatka dobrze połączyła się z sosem.

  6. Następnie na zielonej warstwie sałatki ułożyć pozostałe warzywa, całość wymieszać delikatnie.

  7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  8. Na wierzchu każdej porcji ułożyć połówkę jajka z dodatkiem odrobiny Majonezu Lekkiego Mosso i świeżych ziół lub natki pietruszki.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×