Udostępnij:
Aksamitna sałatka sezamowa to doskonały pomysł na lunch lub spotkanie w gronie znajomych. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle sycąca za sprawą zielonej soczewicy. Dodatek jarmużu i papryki sprawia, że to także solidna dawka witamin!
Składniki
- Zielona soczewica – 150 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – 1 sztuka
- Marchewki – 3 sztuki
- Jarmuż – 1 szklanka
- Szczypiorek – 2 garści
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Sezam – 1 łyżka
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę zalać dzień wcześniej i odstawić do namoczenia. Na drugi dzień gotować do miękkości. Marchew obrać i pociąć obieraczką na cienkie paseczki. Obie papryki umyć i pokroić w cienkie słupki.
Jarmuż wymieszać z sokiem z cytryny oraz z Olejem Mazowieckim Mosso. Ugniatać przez chwilę, aby liście zmiękły. Szczypiorek posiekać.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem. Sałatkę podawać posypaną sezamem.
Skomentuj lub zobacz komentarze