Sałatka sezamowa z soczewicą

Sałatka sezamowa z soczewicą

Aksamitna sałatka sezamowa to doskonały pomysł na lunch lub spotkanie w gronie znajomych. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle sycąca za sprawą zielonej soczewicy. Dodatek jarmużu i papryki sprawia, że to także solidna dawka witamin!

Składniki

  • Zielona soczewica – 150 g
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Żółta papryka – 1 sztuka
  • Marchewki – 3 sztuki
  • Jarmuż – 1 szklanka
  • Szczypiorek – 2 garści
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Sezam – 1 łyżka

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę zalać dzień wcześniej i odstawić do namoczenia. Na drugi dzień gotować do miękkości. Marchew obrać i pociąć obieraczką na cienkie paseczki. Obie papryki umyć i pokroić w cienkie słupki.

  2. Jarmuż wymieszać z sokiem z cytryny oraz z Olejem Mazowieckim Mosso. Ugniatać przez chwilę, aby liście zmiękły. Szczypiorek posiekać.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem. Sałatkę podawać posypaną sezamem.

ilość porcji: 2-4
×