25 min
4 porcje
łatwy
Udostępnij:
Pożywna sałatka z tuńczykiem i makaronem to doskonała propozycja na lunch lub lekki obiad. Smaku dodają pomidorki, oliwki i świeża rukola, a także lekki sos bazyliowy. Spróbuj!
Składniki
- Makaron muszelki – 200 g
- Tuńczyk w kawałkach w oliwie – 1 puszka
- Czarne oliwki – 1 szklanka
- Pomidorki cherry – 250 g
- Rukola – 2 garście
- Słonecznik – ½ szklanki
Sos:
- Natka pietruszki – 1 szklanka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
- Serek kremowy-150 g
- Mleko- 3-4 łyżki
- Czosnek – 1 obrany ząbek
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI MAKARONOWEJ:
Odsączyć tuńczyka z oliwy. Ugotować makaron, odcedzić. Pokroić oliwki w plasterki.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić na połówki.
Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce połączyć składniki sałatki wraz z sosem. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze