Sałatka gyros w sosie czosnkowym

Sałatka gyros w sosie czosnkowym

Wszyscy znamy sałatkę gyros, która jest wprost idealną sałatką na święta. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje, a jej sekretnym składnikiem jest… sos czosnkowy!

Składniki

  • Filet z indyka – 600 g
  • Mielona papryka słodka – 1 łyżka
  • Kapusta pekińska – ½ główki
  • Kiszone ogórki – 300 g
  • Pomidory – 2 duże sztuki
  • Kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • Czerwona cebula – 2 sztuki
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  2. Filet z indyka pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką, pieprzem oraz 6 łyżkami sosu czosnkowego. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

  3. 30 minut przed przygotowaniem sałatki wyjąć mięso z lodówki. Obsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanego Oleju Mazowieckiego Mosso. Cebulę oraz ogórki pokroić w drobną kostkę. W nieco grubszą kostkę pokroić pomidory. Posiekać kapustę pekińską. Odsączyć kukurydzę z zalewy.

  4. W misce układać warstwowo składniki, w kolejności: mięso, ogórki, pomidor, cebula, kukurydza, sałata. Przed wymieszaniem dodać sos czosnkowy.

ilość porcji: 6
×