Udostępnij:
Wszyscy znamy sałatkę gyros, która jest wprost idealną sałatką na święta. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje, a jej sekretnym składnikiem jest… sos czosnkowy!
Składniki
- Filet z indyka – 600 g
- Mielona papryka słodka – 1 łyżka
- Kapusta pekińska – ½ główki
- Kiszone ogórki – 300 g
- Pomidory – 2 duże sztuki
- Kukurydza konserwowa – 1 puszka
- Czerwona cebula – 2 sztuki
- Pieprz – ½ łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filet z indyka pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką, pieprzem oraz 6 łyżkami sosu czosnkowego. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
30 minut przed przygotowaniem sałatki wyjąć mięso z lodówki. Obsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanego Oleju Mazowieckiego Mosso. Cebulę oraz ogórki pokroić w drobną kostkę. W nieco grubszą kostkę pokroić pomidory. Posiekać kapustę pekińską. Odsączyć kukurydzę z zalewy.
W misce układać warstwowo składniki, w kolejności: mięso, ogórki, pomidor, cebula, kukurydza, sałata. Przed wymieszaniem dodać sos czosnkowy.
Skomentuj lub zobacz komentarze