Udostępnij:
Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem i delikatnym serem burrata, w towarzystwie pomidorów i chrupiących nerkowców. Całość skąpana w aromatycznym sosie bazyliowym – spróbuj!
Składniki
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- sól, pieprz
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Burrata – 2 kulki
- Żółte pomidory – 2 duże
- Pomidorki cherry – 1 szklanka
- Świeża bazylia – garść
- Mix sałat – 2 szklanki
- Nerkowców – 1/3 szklanki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
- Limonka – 1 sztuka
- Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
- Czosnek – 1 ząbek
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na pół w poprzek, a następnie na cienkie paski. Przyprawić solą i pieprzem. Nadziać na patyki do szaszłyków. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor lub grillować.
Pokroić pomidory na mniejsze kawałki. Podprażyć orzechy nerkowca. Zdjąć mięso z patyków. Podzielić burratę na mniejsze kawałki.
Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać.
Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie nerkowcami.
Skomentuj lub zobacz komentarze