Rożki z tortilli

rozki z tortilli

Przekąski często bywają najlepszym rozwiązaniem, nie tylko podczas imprez. Rożki z tortilli możesz zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę. To pożywna przekąska z kurczakiem, która nasyci niejeden głodny żołądek!

Składniki

  • Tortilla – 6 placków
  • Piersi z kurczaka – 2 sztuki
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Cebula – 1 cebula
  • Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
  • Czerwona fasola – 1 mała puszka
  • Pieczarki – 4-5
  • Żółty ser – 150 g
  • Sól, pieprz
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć wraz z cebulą na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso.

  2. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  3. Dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i smażyć przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać fasolkę, kukurydzę oraz sos sezamowy.

  4. Tortillę pokroić na pół, każdą z nich zawinąć w płaski rożek (składając na 3 części). Wsypać odrobinę startego sera i wypełnić farszem. Posypać z wierzchu tartym serem i piec w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 15 minut.

przygotowania: 22 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 12
kuchnia meksykańska
Przekąski karnawałowe
pieczenie
×