Udostępnij:
Przekąski często bywają najlepszym rozwiązaniem, nie tylko podczas imprez. Rożki z tortilli możesz zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę. To pożywna przekąska z kurczakiem, która nasyci niejeden głodny żołądek!
Składniki
- Tortilla – 6 placków
- Piersi z kurczaka – 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – 1 cebula
- Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
- Czerwona fasola – 1 mała puszka
- Pieczarki – 4-5
- Żółty ser – 150 g
- Sól, pieprz
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa– 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć wraz z cebulą na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i smażyć przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać fasolkę, kukurydzę oraz sos sezamowy.
Tortillę pokroić na pół, każdą z nich zawinąć w płaski rożek (składając na 3 części). Wsypać odrobinę startego sera i wypełnić farszem. Posypać z wierzchu tartym serem i piec w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 15 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze