Rolki z tortilli

Rolki z tortilli

Tortille można przyrządzić na wiele inspirujących sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to rolki w różnych smakach, które są doskonałą przekąską na przyjęcia, a przecież Sylwester zbliża się wielkimi krokami! W środku kryją się same pyszności – łosoś, mozzarella, awokado, suszone pomidory i…. aż trzy różne sosy!

Składniki

  • Tortilla – 6 sztuk
  • Łosoś wędzony – 200 g
  • Awokado – 1 sztuka
  • Sok z cytryny
  • Sałata strzępiasta
  • Szynka – 16-20 plastrów
  • Żółty ser – 16-20 plastrów
  • Zielona sałata
  • Mozzarella – 2 kulki
  • Suszone pomidory – ½ szklanki
  • Rukola

Sos czosnkowy:

Sos o smaku wasabi:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Sos sezamowy:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos o smaku wasabi:

    Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Wersja 1:

    Posmarować 2 tortille sosem o smaku wasabi, dodać po 100 gram łososia, kilka kawałków pokrojonego awokado (skropionego wcześniej sokiem z cytryny) oraz kilka liści sałaty strzępiastej. Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić na 1-2 cm kawałki.

  3. Sos sezamowy:

    Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wersja 2:

    Posmarować 2 tortille sosem sezamowym. Na wierzchu ułożyć po 8-10 plastrów szynki oraz sera żółtego, a także kilka listków zielonej sałaty. Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić w 1-2 cm kawałki.

  5. Sos czosnkowy:

    Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  6. Wersja 3:

    Posmarować 2 tortille sosem czosnkowym. Posypać je rukolą i ułożyć plastry mozzarelli oraz suszone pomidory. Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić na 1-2 cm kawałki.

    Wszystkie rolki układać na dużym talerzu lub desce/paterze do serwowania przekąsek.

przygotowania: 40 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 8-10
kuchnia polska
Potrawy sylwestrowe
×