Rolady drobiowe

Rolady drobiowe

Pyszna propozycja na niedzielny obiad w gronie rodziny. Rolady drobiowe pokochają dzieci ze względu na ich delikatne mięso oraz pyszną panierkę. Rodzice docenią obecność zdrowych warzyw. Polecamy wykorzystać ich przygotowanie jako okazję do wspólnego gotowania! 

 

SKŁADNIKI:

  • pojedyncze filety z kurczaka – 2 szt.
  • cukinia – 1 szt.
  • świeży szpinak – 150 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • olej – 2 łyżeczki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 2 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • bułka tarta – ¾ szklanki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety z kurczaka oczyścić, rozbić tak jak na kotlety o ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą, pieprzem i posmarować Musztardą Sarepską Mosso.

  2. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak i cały czas mieszając smażyć, aż zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Cukinię obrać i pokroić w słupki.

  4. Na rozbitych plastrach mięsa układać podsmażony szpinak i po kilka kawałków cukinii. Zwinąć ciasno w roladę i spiąć wykałaczkami.

  5. Przygotować dwa talerze – na jeden wysypać bułkę tartą. Do drugiego wbić jajko i roztrzepać widelcem. 

  6. Każdą roladę drobiową zanurzać najpierw w jajku a potem obtaczać w bułce.

  7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki na złoty kolor.

  8. Rolady drobiowe podawać pokrojone w plastry z sałatką z liści szpinaku i suszonych pomidorów.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×