Udostępnij:
Na niedzielny obiad proponujemy roladki schabowe. Dodatek aksamitnego sosu na bazie bulionu sprawia, że to danie wprost rozpływa się w ustach!
Składniki
- Schab wieprzowy – 6 plastrów
- Ser – 6 plastrów
- Szynka – 6 plastrów
- Serek topiony – 200 g
- Śmietanka 36 % tł. – 100 ml
- Bulion drobiowy – 400 g
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem i posmarować każdy z nich 1 łyżką sosu czosnkowego.
Następnie ułożyć po plastrze sera żółtego i szynki, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Wszystkie roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos. Do gorącego bulionu dodać serek topiony oraz śmietanę. Mieszać dokładnie, tak by powstał gładki sos.
Doprawić 2 łyżkami sosu czosnkowego. Powstałym sosem serowym zalać roladki i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec przez około 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Nie miałam pomysłu na obiad i właśnie znalazłam , widzę że jest prosty i na pewno smaczny , Dzisiaj będzie to mój obiad ?
-
Proste i smaczne 🙂
-
Super smaczne, polecam ten przepis! 🙂
Nie miałam pomysłu na obiad i właśnie znalazłam , widzę że jest prosty i na pewno smaczny , Dzisiaj będzie to mój obiad ?
Proste i smaczne 🙂
Super smaczne, polecam ten przepis! 🙂