Roladki schabowe w sosie serowym

roladki schabowe w sosie serowym, schab, rolada, mięso

Na niedzielny obiad proponujemy roladki schabowe. Dodatek aksamitnego sosu na bazie bulionu sprawia, że to danie wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

  • Schab wieprzowy – 6 plastrów
  • Ser – 6 plastrów
  • Szynka – 6 plastrów
  • Serek topiony – 200 g
  • Śmietanka 36 % tł. – 100 ml
  • Bulion drobiowy – 400 g
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  2. Plastry schabu rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem i posmarować każdy z nich 1 łyżką sosu czosnkowego.

  3. Następnie ułożyć po plastrze sera żółtego i szynki, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Wszystkie roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos. Do gorącego bulionu dodać serek topiony oraz śmietanę. Mieszać dokładnie, tak by powstał gładki sos.

  4. Doprawić 2 łyżkami sosu czosnkowego. Powstałym sosem serowym zalać roladki i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec przez około 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

przygotowania: 25 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad niedzielny
pieczenie
×