Udostępnij:
Szukasz pomysłu na szybką i prostą zupę w tygodniu? Zupa z marchwi, którą znajdziesz w sklepie przez cały rok, będzie idealnym rozwiązaniem. Wersja pikantna z Chrzanem Delikatesowym Mosso to ciekawą wariacja. Pikantność zupy zależy tylko od Ciebie. Wypróbuj koniecznie!
SKŁADNIKI:
- Marchewka – 500 g
- Bulion warzywny – 1 l
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3 ząbki
- Cebula – 1 szt.
- Słodka papryka w proszku – 1/2 łyżeczki
- Papryczka chili – ½ szt.
- Śmietana 30% – 100 ml
- Olej – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Płatki chili – 1 łyżeczka
- Opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzać olej. Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, chili – smażyć 2-3 minuty.
Marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki, następnie dodać do pozostałych składników. Zawartość garnka doprawić słodką papryką.
Całość smażyć jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez około 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.
Na koniec dodać śmietanę i Chrzan Delikatesowy Mosso. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem o gładkiej konsystencji.
Krem z marchewki podawać posypany płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.
Skomentuj lub zobacz komentarze