Udostępnij:
Pikantne smaki jeszcze lepiej smakują zimą! Rozgrzej się sałatką z chorizo, podaną na ciepło i polaną wyrazistym sosem czosnkowym.
Składniki
- Chorizo – 200 g
- Ciecierzyca – 400 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Posiekana papryczka chili (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Mix sałat – 200 g
- Orzechy nerkowca – 1 garść
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na 1 łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Następnie dodac ciecierzycę, a później kolejno paprykę oraz papryczkę chili.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać sos. Ciepłą sałatkę podawać posypaną podprażonymi orzechami nerkowca wraz z sałatą skropioną Olejem Mazowieckim Mosso i przyprawioną solą i pieprzem.
Skomentuj lub zobacz komentarze