Pierogi z farszem z indyka, żurawiny i chrzanu

Pierogi z farszem z indyka, żurawiny i chrzanu

Pierogi z indykiem, żurawiną i pikantną nutką chrzanu sprawią, że naprawdę poczujesz smak Świąt! Delikatne, indycze mięso doskonale komponuję się ze słodko-kwaśną żurawiną i ostrością chrzanu delikatesowego.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – 1 kg
  • Woda – 0,5 l
  • Sól – 1 łyżeczka

Składniki na farsz:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasto: zagotować wodę. Mąkę połączyć z solą w metalowej misce, zalać wrzącą wodą i odstawić do przestygnięcia.

    Wyrabiać letnie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podsypywać mąka, aby nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut.

     

  2. Farsz: Indyka ugotować lub upiec. Pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem.

    Wymieszać z konfiturą z żurawiny i Chrzanem Delikatesowym Mosso.

  3. Ciasto rozwałkować, wyciąć 7 cm kółka, zawijać z łyżka farszu, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Do miski nalać zimnej wody, po wyciągnięciu pierogów schłodzić w zimnej wodzie. Odcedzić i polać olejem aby się nie sklejały.

  4. Tak przygotowane pierogi można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Przed podaniem rozgrzać olej na patelni i usmażyć pierogi na złoty kolor (można je również podpiec na złoto w rozgrzanym piekarniku). Podawać z Chrzanem Delikatesowym Mosso.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6
×