Udostępnij:
Pierogi z indykiem, żurawiną i pikantną nutką chrzanu sprawią, że naprawdę poczujesz smak Świąt! Delikatne, indycze mięso doskonale komponuję się ze słodko-kwaśną żurawiną i ostrością chrzanu delikatesowego.
Składniki
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 1 kg
- Woda – 0,5 l
- Sól – 1 łyżeczka
Składniki na farsz:
- Indyk – 200g
- Konfitura z żurawiny- 2 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: zagotować wodę. Mąkę połączyć z solą w metalowej misce, zalać wrzącą wodą i odstawić do przestygnięcia.
Wyrabiać letnie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podsypywać mąka, aby nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut.
Farsz: Indyka ugotować lub upiec. Pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać z konfiturą z żurawiny i Chrzanem Delikatesowym Mosso.
Ciasto rozwałkować, wyciąć 7 cm kółka, zawijać z łyżka farszu, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Do miski nalać zimnej wody, po wyciągnięciu pierogów schłodzić w zimnej wodzie. Odcedzić i polać olejem aby się nie sklejały.
Tak przygotowane pierogi można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Przed podaniem rozgrzać olej na patelni i usmażyć pierogi na złoty kolor (można je również podpiec na złoto w rozgrzanym piekarniku). Podawać z Chrzanem Delikatesowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze