Pieczone bataty w marynacie sweet&spicy

Pieczone bataty w marynacie sweet&spicy

Przygotuj pieczone bataty z dodatkiem naszej nowej Musztardy Sweet&Spicy MOSSO! Zakochasz się w tych słodko-ostrych ziemniaczkach od pierwszego kęsa. Spróbuj!

Składniki

  • Batat – 1 sztuka (400 g)
  • Musztarda Sweet&Spicy MOSSO – 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Suszony tymianek – pół łyżeczki
  • Olej – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Ogórek zielony – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – pół sztuki
  • Miks sałat – 100 g
  • Nasiona granatu – 3 łyżki
  • Ser feta – 60 g
  • Oliwa – do skropienia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Batata pokrój w plastry o grubości 1 cm, natnij w kratkę. W misce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, tymianek, olej. Słodkie ziemniaki wymieszaj z marynatą, dopraw solą, przełóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół). Piecz 25 minut lub dłużej, aż warzywo będzie miękkie.

  2. Ogórka pokrój w półplasterki, cebulę w piórka.

  3. Na talerze nałóż sałatę, ogórek i  cebulę, oprósz solą i skrop oliwą. Następnie dodaj bataty, całość posyp nasionami granatu i pokruszoną fetą. Podawaj od razu po przygotowaniu.

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 2
pieczenie
×