
Udostępnij:

Przygotuj pieczone bataty z dodatkiem naszej nowej Musztardy Sweet&Spicy MOSSO! Zakochasz się w tych słodko-ostrych ziemniaczkach od pierwszego kęsa. Spróbuj!
Składniki
- Batat – 1 sztuka (400 g)
- Musztarda Sweet&Spicy MOSSO – 3 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Czosnek – 1 ząbek
- Suszony tymianek – pół łyżeczki
- Olej – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Czerwona cebula – pół sztuki
- Miks sałat – 100 g
- Nasiona granatu – 3 łyżki
- Ser feta – 60 g
- Oliwa – do skropienia
PRZYGOTOWANIE:
Batata pokrój w plastry o grubości 1 cm, natnij w kratkę. W misce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, tymianek, olej. Słodkie ziemniaki wymieszaj z marynatą, dopraw solą, przełóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół). Piecz 25 minut lub dłużej, aż warzywo będzie miękkie.
Ogórka pokrój w półplasterki, cebulę w piórka.
Na talerze nałóż sałatę, ogórek i cebulę, oprósz solą i skrop oliwą. Następnie dodaj bataty, całość posyp nasionami granatu i pokruszoną fetą. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze