Pieczona frittata

frittata, pieczona frittata,

Pieczona frittata to sposób na pyszne śniadanie lub lunch. Idealnie sprawdzi się jako danie dla większej ilości osób, z którymi warto celebrować chwile przy wspólnym stole – możesz pokroić ją na kawałki o różnej wielkości albo… upiec dwie!

Składniki

  • Czerwona cebula – 1 duża
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Żółta papryka – 1 mała
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Jajka – 8 sztuk
  • Świeży szpinak – 1 szklanka
  • Kulka mozzarelli – 1 starta
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę obie papryki.

  2. W misce wymieszać jajka, dodać do nich podsmażone warzywa, starty ser mozzarella oraz posiekany świeży szpinak.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. 

  4. Dodać 3 łyżki sosu sezamowego. Wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na około 5-8 minut i serwować.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 65 minut
ilość porcji: 6
kuchnia hiszpańska
Śniadanie
pieczenie
×