Udostępnij:
Pieczona frittata to sposób na pyszne śniadanie lub lunch. Idealnie sprawdzi się jako danie dla większej ilości osób, z którymi warto celebrować chwile przy wspólnym stole – możesz pokroić ją na kawałki o różnej wielkości albo… upiec dwie!
Składniki
- Czerwona cebula – 1 duża
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – 1 mała
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Jajka – 8 sztuk
- Świeży szpinak – 1 szklanka
- Kulka mozzarelli – 1 starta
- Sól, pieprz
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę obie papryki.
W misce wymieszać jajka, dodać do nich podsmażone warzywa, starty ser mozzarella oraz posiekany świeży szpinak.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Dodać 3 łyżki sosu sezamowego. Wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na około 5-8 minut i serwować.
Skomentuj lub zobacz komentarze