Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

Kotleciki z ryb to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dodatkowo możesz je przyrządzić z wielu rodzajów ryb. Świeży koperek i sos o smaku wasabi sprawią, że rybne kotleciki nabiorą nowego inspirującego charakteru.

Składniki

  • Biała ryba (np. dorsz, mintaj) – 1 kg
  • Jaja – 2 sztuki
  • Świeży koperek – 1 garść
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1/2 szklanki
  • Bułka tarta – 2/3 szklanki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę zmielić w maszynce do mielenia lub rozdrobnić w malakserze.

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso, 2-3 łyżki bułki tartej, garść posiekanego koperku, 2 jajka oraz 2-3 łyżki sosu o smaku wasabi.

  4. Wszystko wymieszać i formować małe kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 11 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×