Udostępnij:
Kulinarne eksperymenty przynoszą zarówno radość z gotowania, jak i zupełnie nowe doznania smakowe! Jeśli znudziły Cię tradycyjne, mielone kotlety z ziemniakami, koniecznie wypróbuj nasz najnowszy przepis na zapiekankę pasterską. Z pozornie tych dobrze znanych składników wyczarujesz nowe, wyjątkowe danie.
Składniki
- Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- ½ mrożonego groszku
- ½ szklanki kukurydzy
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki masła
- 1/3 szkl. mleka
- 1 łyżka śmietany 30% tł.
- 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, dodaj masło, mleko, śmietanę i rozgnieć na gładkie puree. Dodaj około 1/3 szklanki Sosu Czosnkowo-Cebulowego i wymieszaj.
Pokrój warzywa w drobną kostkę. Na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso podsmaż na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż około 5 minut. Następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa (marchewkę, kukurydzę i groszek) i ½ szklanki Sosu Czosnkowo-Cebulowego.
Wyłóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż puree ziemniaczane. Piecz w piekarniku 35 minut w temperaturze 200°C, aż wierzch puree się zarumieni.
Skomentuj lub zobacz komentarze