Udostępnij:
Świetne przetwory na zimę, czyli ogórki w zalewie musztardowej! Przygotuj ogórki marynowane w pysznej musztardowej zalewie z dodatkiem Musztardy Stołowej MOSSO. Koniecznie wypróbuj!
Składniki
- Małe ogórki gruntowe – 2 kg
- Marchew – 1 sztuka
- Woda – 1 litr
- Ocet – 250 ml
- Sól – 6 łyżeczek
- Cukier – 150 g
- Musztarda Stołowa MOSSO – 100 g
- Liść laurowy – 6 sztuk
- Ziele angielskie – 12 ziaren
- Ziarno gorczycy – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki wyszoruj pod bieżącą wodą. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
Wodę zagotuj z octem. Wsyp cukier i sól, mieszaj do rozpuszczenia, przestudź. Do lekko ciepłej zalewy dodaj musztardę, wymieszaj.
Ogórki przełóż do 6 czystych i wyparzonych słoików. Do każdego dodaj łyżkę marchewki, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, porcję ziaren gorczycy. Wlej zalewę do słoików, tak by zakryła ogórki. Zakręć, pasteryzuj na mokro przez 10 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze