Odświeżający Tabbouleh z kaszy bulgur

Odświeżający Tabbouleh z kaszy bulgur

Tabbouleh to sałatka popularna w krajach Bliskiego Wschodu. To proste danie zabierze Cię w niezwykłą, kulinarną podróż. Gotowy?

Składniki

  • Kasza bulgur – 1 szklanka
  • Świeża pietruszka – 2 szklanki
  • Pomidor – 1-2
  • Ogórki gruntowe – 4
  • Soku z cytryny – 3 łyżki
  • Oliwy z oliwek – 4 łyżki
  • Świeżej mięty – 1 pęczek
  • Sól i pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu, czas zależy od typu kaszy bulgur.

  2. Umyć i pokroić w drobną kostkę pomidory i ogórki. Posiekać drobno pietruszkę oraz miętę. Wymieszać w misce wszystkie składniki na tabbolueh.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Całość doprawić dwiema łyżkami sosu i sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Podawać w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzone.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia węgierska
Sałatka
gotowanie
×