15 min
4 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Tabbouleh to sałatka popularna w krajach Bliskiego Wschodu. To proste danie zabierze Cię w niezwykłą, kulinarną podróż. Gotowy?
Składniki
- Kasza bulgur – 1 szklanka
- Świeża pietruszka – 2 szklanki
- Pomidor – 1-2
- Ogórki gruntowe – 4
- Soku z cytryny – 3 łyżki
- Oliwy z oliwek – 4 łyżki
- Świeżej mięty – 1 pęczek
- Sól i pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 5 łyżeczek
- Jogurt grecki – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu, czas zależy od typu kaszy bulgur.
Umyć i pokroić w drobną kostkę pomidory i ogórki. Posiekać drobno pietruszkę oraz miętę. Wymieszać w misce wszystkie składniki na tabbolueh.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość doprawić dwiema łyżkami sosu i sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Podawać w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzone.
Skomentuj lub zobacz komentarze