Udostępnij:
Efektowne i pyszne mini burgery z domowymi bułeczkami, które przygotujesz w kilka chwil w formie na muffiny. Przepis przygotowała dla nas Ania @jedz.pysznie
Składniki
Bułeczki
- Mąka pszenna – 220 g
- Jajka – 1 sztuka
- Mleko – 110 g
- Miękkie masł0 – 15 g
- Suche drożdże – 4 g
- Cukier – szczypta
- Sól – szczypta
Burgery
- Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy – 50 g
- Cebula – 30 g
- Wołowina – 300 g
- Sól – do smaku
Dodatki
- Ser żółty
- Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy
- Sałata
- Pomidor
- Cebula
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na bułki przełóż do miski. Wyrabiaj gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, układaj w formie do babeczek i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Porcje posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułeczki w 180 stopniach C, grzanie góra-dół, przez 20 minut.
Składniki na burgery przełóż do miski i wyrabiaj na jednolitą masę. Mięso podziel na 6 części i formuj równiej wielkości kotlety, o średnicy większej niż średnica bułek. Burgery grilluj po 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu kotletów, na każdym układaj plaster sera.
Bułki przekrój i grilluj, aż się zrumienią. Posmaruj je Mosso Sosem Musztardowo-Chrzanowym, połóż sałatę, kotlet i pozostałe dodatki.
Skomentuj lub zobacz komentarze