Mini burgery

Mini burgery

Efektowne i pyszne mini burgery z domowymi bułeczkami, które przygotujesz w kilka chwil w formie na muffiny. Przepis przygotowała dla nas Ania @jedz.pysznie

Składniki

Bułeczki

  • Mąka pszenna – 220 g
  • Jajka – 1 sztuka
  • Mleko – 110 g
  • Miękkie masł0 – 15 g
  • Suche drożdże – 4 g
  • Cukier – szczypta
  • Sól – szczypta

Burgery

Dodatki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na bułki przełóż do miski. Wyrabiaj gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, układaj w formie do babeczek i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Porcje posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułeczki w 180 stopniach C, grzanie góra-dół, przez 20 minut.

  2. Składniki na burgery przełóż do miski i wyrabiaj na jednolitą masę. Mięso podziel na 6 części i formuj równiej wielkości kotlety, o średnicy większej niż średnica bułek. Burgery grilluj po 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu kotletów, na każdym układaj plaster sera.

  3. Bułki przekrój i grilluj, aż się zrumienią. Posmaruj je Mosso Sosem Musztardowo-Chrzanowym, połóż sałatę, kotlet i pozostałe dodatki.

ilość porcji: 3-4
kuchnia amerykańska
Grill
smażenie
×