Udostępnij:
Makarony na stałe zagościły na polskich stołach. Specjalnie dla miłośników tego włoskiego przysmaku przygotowaliśmy przepis na makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym, szpinakiem i ricottą.
Składniki
- Makaron muszle – 250 g
- Cebula – 1
- Czosnek – 2 ząbki
- Szpinak – 150 g
- Ser ricotta – 250 g
- Mięso mielone np. wołowe – 500 g
- Pomidory z puszki – 400 g
- sól, pieprz
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- świeża bazylia
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Olej Mazowiecki Mosso – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Makaronowe muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić, przelać zimną wodą i rozłożyć na bawełnianej ściereczce otworami do dołu.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodać mięso mielone i pomidory. Gotować bez przykrycia na średniej mocy kuchenki. Gdy odparuje nadmiar wody, dodać szpinak oraz około 6 łyżek sosu. Po 3-5 minutach zdjąć patelnię z kuchenki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Muszle nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej muszli posypać rozdrobnionym serem ricotta. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać całość przez około 20 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.
Skomentuj lub zobacz komentarze