Udostępnij:
Kurczak zapiekany z warzywami, wzbogacony pikantną nutą wasabi, to danie, którego musisz spróbować! Mięso i kolorowe warzywa doskonale komponują się z ostrzejszymi przyprawami – w efekcie powstaje potrawa o instensywnym smaku i aromacie, w sam raz na obiad!
Składniki
- Piersi z kurczaka – 3 sztuki
- Cukinia – ½ małej
- Czerwona papryka – ½ małej
- Żółta papryka – ½ dużej
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Mozzarella – 1 kulka
- Ziemniaki – 4 średniej wielkości
- Sól
- Słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
- Granulowany czosnek – 1 łyżeczka
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokroić warzywa: cukinię w talarki lub pół talarki, papryki w cienkie paski, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, przyprawić i polać 3 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso. Wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie włożyć na około 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200°C, co jakiś czas sprawdzać, czy odpowiednio się przyrumieniły.
W tym czasie przygotować kurczaka. Naciąć filety w poprzek, w każde zagłębienie włożyć pokrojone plastry cukinii, kawałek cebuli oraz papryki. Całość polać sosem o smaku wasabi i posypać wierzch startym serem mozzarella.
Włożyć do piekarnika na blasze (nad ziemniaczkami) i piec przez 20 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu, gdy kurczak będzie upieczony, a ser na wierzchu lekko się przypiecze. Przed podaniem można polać dodatkową porcją sosu o smaku wasabi.
Skomentuj lub zobacz komentarze