Udostępnij:
Kurczak to jedno z naszych ulubionych mięs, które można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem zdradzamy przepis na pieczonego kurczaka w wersji pikantnej, z aromatycznym wasabi i brukselką!
Składniki
- Podudzia kurczaka – 10
- Brukselka – 500 g
- sól i pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- szczypiorek
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski włożyć mięso i dodać sos. Wymieszać dokładnie i odstawić na minimum 30 minut.
Brukselkę umyć i zdjąć zewnętrzne listki. Odciąć końcówkę głąba. Większe główki przekroić na pół. Włożyć do miski, dodać 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso i ½ łyżeczki soli.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć zamarynowane mięso i brukselkę. Piec przez około 45 minut w temperaturze 200°C. Podawać po przygotowaniu z dodatkową porcją sosu, jeśli lubisz mocny smak wasabi.
Skomentuj lub zobacz komentarze