Grillowany bakłażan z sosem sezamowym

Grillowany bakłażan z sosem sezamowym

Jesień to sezon na cukinie i bakłażany. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Oto przepis na pysznego, grillowanego bakłażana z granatem i sosem sezamowym. Przygotujesz go już w 15 minut!

Składniki

  • Bakłażany – 2
  • Jogurt grecki – 300 g
  • Granat – 1
  • Posiekana mięta – 2 łyżki
  • Świeża pietruszka – kilka gałązek
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Rozłożyć plastry płasko na desce i posypać solą z każdej strony. Odstawić na około 30 minut.

  2. W miseczce wymieszać jogurt grecki z 6 łyżkami sosu oraz z 1 łyżką posiekanej mięty. Obrać owoc granatu.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Plastry bakłażana opłukać i dokładnie osuszyć. Posmarować oliwą i posypać pieprzem. Grillować na mocno rozgrzanej patelni. Grillowane bakłażany podawać z sosem, posypać posiekaną natką pietruszki i mięty.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Przystawka
smażenie
×