Udostępnij:
Wytrawne gofry? Czemu nie! Z kremowym, pikantnym serkiem z dodatkiem sosu o smaku wasabi i łososiem smakują wyśmienicie!
Składniki
- Mąka pszenna – 380 g
- Drożdże suszone – 8 g
- Mleko – 500 ml
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Jajko – 2
- Masło – 100 g
- Serek kremowy – 250 g
- Łosoś wędzony w plastrach – 180 g
- Rukola – 3 garści
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić masło na małej mocy kuchenki. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodać podgrzane mleko, masło oraz jajka. Całość wymieszać do momentu połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut.
Rozgrzać gofrownicę, wlewać łyżką małe porcje ciasta i piec na złoty kolor. Po wyjęciu z gofrownicy odkładać je na kratkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać serek kremowy z sosem. Gofry posmarować serkiem i podawać ze świeżą rukolą oraz plastrami łososia.
Skomentuj lub zobacz komentarze