Gofry belgijskie z łososiem

Gofry belgijskie z łososiem

Wytrawne gofry? Czemu nie! Z kremowym, pikantnym serkiem z dodatkiem sosu o smaku wasabi i łososiem smakują wyśmienicie!

Składniki

  • Mąka pszenna – 380 g
  • Drożdże suszone – 8 g
  • Mleko – 500 ml
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Jajko – 2
  • Masło – 100 g
  • Serek kremowy – 250 g
  • Łosoś wędzony w plastrach – 180 g
  • Rukola – 3 garści

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozpuścić masło na małej mocy kuchenki. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodać podgrzane mleko, masło oraz jajka. Całość wymieszać do momentu połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut.

  2. Rozgrzać gofrownicę, wlewać łyżką małe porcje ciasta i piec na złoty kolor. Po wyjęciu z gofrownicy odkładać je na kratkę.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W miseczce wymieszać serek kremowy z sosem. Gofry posmarować serkiem i podawać ze świeżą rukolą oraz plastrami łososia.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Śniadanie
smażenie
×