Udostępnij:
Czy też jesteś fanem słodkich ziemniaków? Jeżeli frytki z batatów już ci się przejadły, wypróbuj coś nowego! Cieciorka i pomidor jako farsz przełamią słodkość ziemniaka, jednocześnie nadając mu zupełnie nowy wymiar smakowy. Taki batat sprawdzi się też jako zdrowy lunchbox.
SKŁADNIKI:
- Batat – 2 szt.
- Ugotowana ciecierzyca – 1 szklanka
- Pomidory z puszki w kawałkach – 400 g
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Olej – 1 łyżka
- Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki
- Słodka, mielona papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra, mielona papryka – 1/4 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
- Pestki granatu – 1/4 szklanki
- Posiekana natka pietruszki lub listki kolendry do podania
PRZYGOTOWANIE:
Bataty wyszorować, przekroić wzdłuż na dwie części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bataty wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez ok. 30 minut.
Przygotować farsz – na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pomidory i ciecierzycę. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Upieczone bataty wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżki wydrążyć miejsce na farsz.
Do środka nałożyć ciecierzycę i pomidory. Wstawić do nagrzanego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty.
Pieczone bataty podawać z Sosem Czosnkowym Mosso, pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.
Skomentuj lub zobacz komentarze