Udostępnij:
Świąteczna ryba w nieco innej odsłonie – zapiekany dorsz w sosie chrzanowo-śmietanowym. To doskonała propozycja zarówno na wigilijny stół, jak i codzienny obiad. Aksamitny sos z nutką chrzanu doskonale pasuje do delikatnego mięsa ryby.
Składniki
- Dorsz – 400 g
- Śmietana tłusta 30% – 250 ml
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
- Olej – 3 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Mąka – 2 łyżki
- Starty ser – 4 łyżki
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rybę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju.
W miseczce wymieszać śmietankę oraz Chrzan Delikatesowy Mosso, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę sosu wlać do naczynia żaroodpornego, położyć na nim rybę i polać pozostałym sosem chrzanowym. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Dobre! Dzięki!
-
Oczywiście ,że bez majonezu .
Sałatka byłaby sucha i bez smaku 🙂
Dobre! Dzięki!
Oczywiście ,że bez majonezu .
Sałatka byłaby sucha i bez smaku 🙂