Udostępnij:
Babeczki z cukinii to pomysł na oryginalny, wytrawny deser lub przekąskę. Cukinia z boczkiem w takim wydaniu to kulinarna inspiracja, której musisz spróbować!
Składniki
- Cukinia – 1 duża
- Mąka pszenna – 200 g
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Jajka – 6 sztuk
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Do miski wbić jajka, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (cukinię, ser żółty, mąkę, sodę oraz boczek z cebulą). Dodać 3 łyżki sosu sezamowego oraz odrobinę soli i pieprzu.
Przełożyć ciasto do formy na babeczki. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Co można dać zamiast sosu sezamowego?
Co można dać zamiast sosu sezamowego?