Udostępnij:
Masz chrapkę na ciasto marchewkowe? To klasyk, który nigdy się nie znudzi! Przygotowaliśmy przepis, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa! Dodaj krem pistacjowy i Majonez Napoleoński MOSSO – niebo w gębie!
Składniki
- Majonez Napoleoński MOSSO – 150 g
- Olej rzepakowy lub słonecznikowy – 140 ml
- Cukier – 220 g
- Jajka – 4 sztuki
- Mąka pszenna – 250 g
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cynamon mielony – 3 łyżeczki
- Marchewka – 4 sztuki
- Mascarpone – 200 g
- Pasta pistacjowa – 50 g
- Śmietana 30 % – 180 ml
- Cukier puder – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Majonez Napoleoński MOSSO, olej i cukier przełóż do dużej miski, wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając do połączenia.
Do miski przesiej suche składniki, wymieszaj krótko do połączenia. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i połącz.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 24 cm x 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piecz przez 35 minut lub dłużej do suchego patyczka. Po wyciągnięciu wystudź ciasto na metalowej kratce.
Mascarpone zmiksuj z pastą pistacjową. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietanę przełóż do miski z mascarpone, wymieszaj do połączenia.
Ciasto pokrój na kawałki. Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego nałóż porcje kremu. Udekoruj w dowolny sposób np. posiekanymi pistacjami.
Skomentuj lub zobacz komentarze