Udostępnij:
Czasami dobrze jest zmienić mięso wołowo na drób lub rybę. W takiej nowej wersji proponujemy Wam burgery z łososia. Gwarantujemy, że są tak samo dobre jak te klasyczne. Pamiętaj, aby kupić łososia dobrej jakości. Użyj również dobrego ketchupu, majonezu oraz oleju, na przykład od Mosso.
SKŁADNIKI:
- Filet z łososia – 350 g
- Bułki maślane lub burgerowe – 2 szt.
- Mosso Ketchup Premium Pikantny
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Mąka ryżowa – 1 łyżka
- Świeża kolendra lub natka pietruszki – 1 łyżka
- Skórka z cytryny
- Zielona cebulka
- Mosso Majonez Napoleoński
- Sałata lub liście szpinaku
- Masło – 1 łyżka
- Olej – 2 łyżki
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Filet z łososia oczyścić, pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Rybę wrzucić do pojemnika blendera i rozdrobnić przez kilkanaście sekund w sposób pulsacyjny na niskich obrotach.
Dodać 2 łyżki Ketchupu Premium Mosso, sos sojowy, pokrojoną w kostkę 1/4 czerwonej cebuli, ząbek czosnku, mąkę ryżową, skórkę startą z jednej cytryny, posiekaną świeżą kolendrę, zieloną cebulkę, sól i pieprz do smaku.
Całość ponownie zblendować pulsacyjnie przez kilkanaście sekund.
Z powstałej masy formować, przy pomocy szpatułki lub łyżki, dwie kule, a następnie przy pomocy dłoni uformować z nich okrągłe kotlety o średnicy takiej samej, jak bułki.
Na dużej, rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła i ułożyć połówki bułek. Krótko podsmażyć by bułki lekko zarumieniły się.
Następnie na tę samą patelnię wlać olej i smażyć burgery po ok 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Bułkę posmarować Majonezem Napoleońskim Mosso, nałożyć kotlet i posmarować go Ketchupem Premium Mosso.
Następnie posypać posiekaną kolendrą, pokrojoną w cienkie paski sałatą, a na koniec dodać krążki czerwonej cebuli.
Podawać od razu, jeszcze ciepłe.
Skomentuj lub zobacz komentarze