Bułeczki pizzowe z pieczarkami

Bułeczki pizzowe z pieczarkami

Oszałamiająco pyszne bułeczki pizzowe z pieczarkami! Dodaj do nich Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO. Zrób na imprezę lub zabierz ze sobą do pracy. Koniecznie wypróbuj!

Składniki

  • Mąka pszenna – 400 g
  • Drożdże instant – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – pół łyżeczki
  • Woda – 240 ml
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Pieczarki – 150 g
  • Olej – 1 łyżka
  • Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO – 100 g
  • Ser żółty – 120 g
  • Salami – 50 g
  • Roztopione masło – 2 łyżki
  • Suszone oregano – pół łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól, wlej wodę i oliwę. Wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrastania.

  2. Pieczarki pokrój. Na patelni rozgrzej olej, smaż pieczarki do miękkości.

  3. Ciasto przełóż na omączony blat, rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Posmaruj Sosem Ketchupowo-Musztardowym MOSSO, ułóż plastry żółtego sera, salami, rozłóż równomiernie pieczarki. Zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, ostrym nożem pokrój w na 12 kawałków. Bułeczki przełóż na omączoną tortownicę, przykryj czystą ściereczką. Pozostaw na 30 minut do ponownego wyrastania.

  4. Bułeczki posmaruj roztopionym masłem, posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez około 25–30 minut.

  5. Wystudź na metalowej kratce.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 120 minut
ilość porcji: 7
kuchnia włoska
pieczenie
×