Udostępnij:
Oszałamiająco pyszne bułeczki pizzowe z pieczarkami! Dodaj do nich Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO. Zrób na imprezę lub zabierz ze sobą do pracy. Koniecznie wypróbuj!
Składniki
- Mąka pszenna – 400 g
- Drożdże instant – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól – pół łyżeczki
- Woda – 240 ml
- Oliwa – 2 łyżki
- Pieczarki – 150 g
- Olej – 1 łyżka
- Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO – 100 g
- Ser żółty – 120 g
- Salami – 50 g
- Roztopione masło – 2 łyżki
- Suszone oregano – pół łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól, wlej wodę i oliwę. Wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrastania.
Pieczarki pokrój. Na patelni rozgrzej olej, smaż pieczarki do miękkości.
Ciasto przełóż na omączony blat, rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Posmaruj Sosem Ketchupowo-Musztardowym MOSSO, ułóż plastry żółtego sera, salami, rozłóż równomiernie pieczarki. Zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, ostrym nożem pokrój w na 12 kawałków. Bułeczki przełóż na omączoną tortownicę, przykryj czystą ściereczką. Pozostaw na 30 minut do ponownego wyrastania.
Bułeczki posmaruj roztopionym masłem, posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez około 25–30 minut.
Wystudź na metalowej kratce.
Skomentuj lub zobacz komentarze