Udostępnij:
Bardzo klasyczna propozycja na niedzielny obiad na bazie mięsa wieprzowego. Bitki to połączenie delikatnego mięsa i pysznego sosu. W naszej propozycji stawiamy na sos musztardowy, który doda lekkiej ostrości całemu daniu. Bitki najlepiej smakują ze świeżymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI:
- schab wieprzowy – 500 g
- bulion warzywny – 500 ml
- cebula – 2 szt.
- mąka pszenna – 3-4 łyżki
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- 2 liście laurowe – 2 szt.
- ziarna ziela angielskiego – 2 szt.
- ziarna pieprzu – 4 szt.
- olej – 2 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 4 łyżki
- masło – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Obtoczyć w mące. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Następnie partiami obsmażać mięso z dwóch stron, do lekkiego zarumienia się mięsa.
Mięso zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować. Przykryć i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie.
Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć Musztardę Stołową Mosso z sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki sosu, który powstał podczas duszenia mięsa.
Mięso zalać sosem musztardowym i jeszcze na małym ogniu podgrzewać ok. 20-30 minut by sos zgęstniał i smaki się połączyły.
Skomentuj lub zobacz komentarze