Bitki w sosie musztardowym

Bitki w sosie musztardowym

Bardzo klasyczna propozycja na niedzielny obiad na bazie mięsa wieprzowego. Bitki to połączenie delikatnego mięsa i pysznego sosu. W naszej propozycji stawiamy na sos musztardowy, który doda lekkiej ostrości całemu daniu. Bitki najlepiej smakują ze świeżymi ziemniaczkami. 

SKŁADNIKI:

  • schab wieprzowy – 500 g
  • bulion warzywny – 500 ml 
  • cebula – 2 szt.
  • mąka pszenna – 3-4 łyżki
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • 2 liście laurowe – 2 szt.
  • ziarna ziela angielskiego – 2 szt.
  • ziarna pieprzu – 4 szt.
  • olej – 2 łyżki
  • Mosso Musztarda Stołowa – 4 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

  2. Obtoczyć w mące. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Następnie partiami obsmażać mięso z dwóch stron, do lekkiego zarumienia się mięsa.

  3. Mięso zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować. Przykryć i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie.

  4. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć Musztardę Stołową Mosso z sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki sosu, który powstał podczas duszenia mięsa.

  5. Mięso zalać sosem musztardowym i jeszcze na małym ogniu podgrzewać ok. 20-30 minut by sos zgęstniał i smaki się połączyły.

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 4
×