Ziemniaki zapiekane z wołowiną i serem pleśniowym

Ziemniaki zapiekane z wołowiną i serem pleśniowym

Zapiekane ziemniaki z wołowiną i brokułami to danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny obiad, ale i sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu. Sos chrzanowy podkreśli smak wołowiny, a pestki granatu zapewnią delikatną, słodką nutę.

Składniki

  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Ziemniaki – 6 średnich
  • Ser pleśniowy typu rokpol – 100 g
  • Polędwica wołowa – 200 g
  • Brokuł – 12 małych różyczek
  • Pestki granatu do dekoracji

Sos:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować ze skórką do miękkości, odcedzić i wystudzić. Następnie przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć częściowo środki.

  2. W tak przygotowanych miseczkach ziemniaczanych umieścić cząstki sera, pokrojoną w 2-centymetrową kostkę wołowinę i różyczki brokułu. Całość posmarować z wierzchu Olejem Mazowieckim Mosso i umieścić na blaszce do pieczenia.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika każdego ziemniaka polać sosem i posypać pestkami granatu. Smacznego!

przygotowania: 50 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 12
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×