Udostępnij:
Wrapy to chętnie przygotowywane i zjadane przekąski. Zazwyczaj kojarzą się ze plackami pszennymi z mięsno-warzywnym farszem. Tym razem zastąpiliśmy placki liśćmi sałaty. Zobaczcie, co nam wyszło!
Składniki
- Mięs mielone – 500 g
- Papryka – ½
- Czerwona cebula – 1
- Czosnek – 2 ząbki
- Kukurydza – 1/3 szklanki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Marchewka – 1
- Rzodkiewka – 3-4
- sałata np. rzymska, lodowa
- szczypiorek
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, dodać mięso i smażyć przez około 10 minut
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
W tym czasie doprawić mięso słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po zdjęciu z kuchenki doprawić mięso sosem.
Sałatę umyć i osuszyć. Rozłożyć liście osobno i do każdego z nich nakładać porcję mięsa. Na wierzch dodać pokrojoną w cienkie słupki marchewkę oraz plasterki rzodkiewki. Posypać wszystko szczypiorkiem. Na koniec polać wrapy sosem. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam.
Polecam.