Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Masz ochotę na lekką i zdrową sałatkę ze słodko-ostrym twistem? Przygotuj sałatkę z pieczonym łososiem, do której dodasz nasze nowe musztardy – Sweet&Spicy oraz Hot Habanero!

Składniki

  • Świeży filet z łososia – 2 kawałki każdy po 150 g
  • Musztarda Sweet&Spicy MOSSO – 2 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Awokado – 1 sztuka
  • Rzodkiewka – 4 sztuki
  • Jajko ugotowane na twardo – 2 sztuki
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Dip: 2 łyżeczki Musztardy Hot Habanero MOSSO lub Sweet&Spicy MOSSO, 3 łyżki Majonezu Napoleońskiego MOSSO, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Musztardę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą. Marynatą polej łososia, przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół), piecz 18 minut lub dłużej, aż ryba przestanie być surowa w środku.

  2. Awokado i rzodkiewkę pokrój w plasterki, jajka przekrój na pół.

  3. Składniki dipu wymieszaj, dopraw do smaku solą.

  4. Do misek przełóż miks sałat oraz warzywa, skrop oliwą. Na środku ułóż rybę, posyp sezamem. Sałatkę podawaj z dodatkiem dipu musztardowo-majonezowego.

czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 2
pieczenie
×