Udostępnij:
Zaskocz swoich bliskich i przygotuj tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka! Genialny i zaskakujący efekt uzyskasz, dodając Majonez Napoleoński MOSSO. Sprawdź i zakochaj się od pierwszego kęsa!
Składniki
- Majonez Napoleoński MOSSO – 150 g
- Olej rzepakowy lub słonecznikowy – 140 ml
- Cukier – 220 g
- Jajka – 4 sztuki
- Mąka pszenna – 250 g
- Kakao – 20 g
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Mascarpone – 200 g
- Pasta waniliowa – 1 łyżeczka
- Śmietana 36 % – 200 ml
- Cukier puder – 2 łyżki
- Borówki – do dekoracji
- Posiekana czekolada – do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Majonez Napoleoński MOSSO, olej i cukier przełóż do dużej miski, wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając do połączenia.
Do miski przesiej suche składniki, wymieszaj do połączenia.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół) i piecz przez 35 minut lub dłużej do suchego patyczka. Po wyciągnięciu wystudź ciasto na metalowej kratce. Przekrój biszkopt na dwa blaty.
Mascarpone zmiksuj z pastą waniliową. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełóż do miski z mascarpone, wymieszaj do połączenia.
Połową kremu posmaruj dolny blat, nałóż górę ciasta. Szprycą z kremem wykonaj rozetki, udekoruj borówkami i czekoladą.
Skomentuj lub zobacz komentarze