Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka

Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka! Genialny i zaskakujący efekt uzyskasz, dodając Majonez Napoleoński MOSSO. Sprawdź i zakochaj się od pierwszego kęsa!

Składniki

  • Majonez Napoleoński MOSSO – 150 g
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy – 140 ml
  • Cukier – 220 g
  • Jajka – 4 sztuki
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Kakao – 20 g
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Mascarpone – 200 g
  • Pasta waniliowa – 1 łyżeczka
  • Śmietana 36 % – 200 ml
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Borówki – do dekoracji
  • Posiekana czekolada – do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez Napoleoński MOSSO, olej i cukier przełóż do dużej miski, wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając do połączenia.

  2. Do miski przesiej suche składniki, wymieszaj do połączenia.

  3. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół) i piecz przez 35 minut lub dłużej do suchego patyczka. Po wyciągnięciu wystudź ciasto na metalowej kratce. Przekrój biszkopt na dwa blaty.

  4. Mascarpone zmiksuj z pastą waniliową. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełóż do miski z mascarpone, wymieszaj do połączenia.

  5. Połową kremu posmaruj dolny blat, nałóż górę ciasta. Szprycą z kremem wykonaj rozetki, udekoruj borówkami i czekoladą.

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
Ciasto
pieczenie
×