Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Ciasto marchewkowe z kremem pistacjowym

Ciasto marchewkowe z kremem pistacjowym

Masz chrapkę na ciasto marchewkowe? To klasyk, który nigdy się nie znudzi! Przygotowaliśmy przepis, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa! Dodaj krem pistacjowy i Majonez Napoleoński MOSSO – niebo w gębie!

Składniki

  • Majonez Napoleoński MOSSO – 150 g
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy – 140 ml
  • Cukier – 220 g
  • Jajka – 4 sztuki
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon mielony – 3 łyżeczki
  • Marchewka – 4 sztuki
  • Mascarpone – 200 g
  • Pasta pistacjowa – 50 g
  • Śmietana 30 % – 180 ml
  • Cukier puder – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez Napoleoński MOSSO, olej i cukier przełóż do dużej miski, wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając do połączenia.

  2. Do miski przesiej suche składniki, wymieszaj krótko do połączenia. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i połącz.

  3. Ciasto przelej do formy o wymiarach 24 cm x 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piecz przez 35 minut lub dłużej do suchego patyczka. Po wyciągnięciu wystudź ciasto na metalowej kratce.

  4. Mascarpone zmiksuj z pastą pistacjową. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietanę przełóż do miski z mascarpone, wymieszaj do połączenia.

  5. Ciasto pokrój na kawałki. Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego nałóż porcje kremu. Udekoruj w dowolny sposób np. posiekanymi pistacjami.

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 12
Deser
pieczenie
×