Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

Świetne przetwory na zimę, czyli ogórki w zalewie musztardowej! Przygotuj ogórki marynowane w pysznej musztardowej zalewie z dodatkiem Musztardy Stołowej MOSSO. Koniecznie wypróbuj!

Składniki

  •  Małe ogórki gruntowe – 2 kg
  • Marchew – 1 sztuka
  • Woda – 1 litr
  • Ocet – 250 ml
  • Sól – 6 łyżeczek
  • Cukier – 150 g
  • Musztarda Stołowa MOSSO – 100 g
  • Liść laurowy – 6 sztuk
  • Ziele angielskie – 12 ziaren
  • Ziarno gorczycy – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki wyszoruj pod bieżącą wodą. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę.

  2. Wodę zagotuj z octem. Wsyp cukier i sól, mieszaj do rozpuszczenia, przestudź. Do lekko ciepłej zalewy dodaj musztardę, wymieszaj.

  3. Ogórki przełóż do 6 czystych i wyparzonych słoików. Do każdego dodaj łyżkę marchewki, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, porcję ziaren gorczycy. Wlej zalewę do słoików, tak by zakryła ogórki. Zakręć, pasteryzuj na mokro przez 10 minut.

czas potrzebny: 40 minut
kuchnia polska
Przekąski karnawałowe
×