Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Pożywna sałatka z tuńczykiem i makaronem to doskonała propozycja na lunch lub lekki obiad. Smaku dodają pomidorki, oliwki i świeża rukola, a także lekki sos bazyliowy. Spróbuj!

Składniki

  • Makaron muszelki – 200 g
  • Tuńczyk w kawałkach w oliwie – 1 puszka
  • Czarne oliwki – 1 szklanka
  • Pomidorki cherry – 250 g
  • Rukola – 2 garście
  • Słonecznik – ½ szklanki

Sos:

  • Natka pietruszki – 1 szklanka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
  • Serek kremowy-150 g
  • Mleko- 3-4 łyżki
  • Czosnek – 1 obrany ząbek
  • Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI MAKARONOWEJ:

  1. Odsączyć tuńczyka z oliwy. Ugotować makaron, odcedzić. Pokroić oliwki w plasterki.

  2. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić na połówki.

  3. Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W misce połączyć składniki sałatki wraz z sosem. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 25 minut minut
ilość porcji: 4
×