Udostępnij:
Miłośnicy bobu będą zachwyceni jego nową odsłoną! Niezwykłe połączenie z dwoma rodzajami ryżu, chrupiącymi pistacjami, świeżą miętą i sosem sezamowym zaskoczy niejedno podniebienie – spróbuj!
Składniki
- Bób – 500 g
- Pietruszka – 1 pęczek
- Świeża mięta -1 garść
- Ryż basmati – 100 g
- Ryż czarny – 150 g
- Pistacje – 100 g
- Sól, pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński– ½ szklanki
- Ziarna sezamu – 1/3 szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować ryże – należy je gotować w osobnych garnkach (czarny potrzebuje więcej czasu). Bób przepłukać i gotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się.
Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać z łupin. Pistacje również wyłuskać. Posiekać pietruszkę oraz miętę.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem sezamowym i pomieszać z wierzchu.
Skomentuj lub zobacz komentarze