35 min
2-3 porcje
łatwy
Udostępnij:
Sałatka z odrobiną słodyczy i egzotyki w postaci mango? Czemu nie! Smakuje szczególnie dobrze w połączeniu z rybą, czarnuszką i sosem sezamowym – spróbuj!
Składniki
- Dojrzałe mango – 1 sztuka
- Ogórek gruntowy – 3-4 sztuki
- Pomidor – 1-2 sztuki
- Łosoś – 2 filety
- Pietruszka – garść
- Czarny sezam – 2 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Przyprawić rybę solą i pieprzem. Obsmażyć lub grillować na patelni.
Pokroić w kostkę ogórki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, z mango wyjąć miąższ.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Wymieszać składniki sałatki z posiekaną pietruszką oraz z sosem. Podawać z grillowaną rybą – posypać sałatkę czarnym sezamem.
Skomentuj lub zobacz komentarze