Udostępnij:
Ziemniaki i szparagi? Tak! Koniecznie w postaci pysznej sałatki z dodatkiem jajek, fasoli i chrupiących grzanek. Wyrazistym akcentem będzie sos musztardowo-miodowy – spróbuj!
Składniki
- Zielone szparagi – 1 pęczek
- Ziemniaki – 4-5 sztuk
- Jajka – 4 sztuki
- Chleb – 3 kromki
- Pistacje – garść
- Sałata strzępiasta – 80 g
- Roszponka – 2 garści
- Biała fasola – 1 puszka
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – 150 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 50 ml
- Miód – 40 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia i obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo. Odcedzić fasolkę z zalewy.
Ziemniaki pokroić w talarki. Chleb pokroić w kostkę, polać Olejem Mazowieckim Mosso i przyprawić solą. Piec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pistacje wyłuskać z łupinek.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka pokroić na połówki. Szparagi gotować przez około 4 minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze