Udostępnij:
Jesień to sezon na cukinie i bakłażany. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Oto przepis na pysznego, grillowanego bakłażana z granatem i sosem sezamowym. Przygotujesz go już w 15 minut!
Składniki
- Bakłażany – 2
- Jogurt grecki – 300 g
- Granat – 1
- Posiekana mięta – 2 łyżki
- Świeża pietruszka – kilka gałązek
- Oliwa z oliwek
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Rozłożyć plastry płasko na desce i posypać solą z każdej strony. Odstawić na około 30 minut.
W miseczce wymieszać jogurt grecki z 6 łyżkami sosu oraz z 1 łyżką posiekanej mięty. Obrać owoc granatu.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Plastry bakłażana opłukać i dokładnie osuszyć. Posmarować oliwą i posypać pieprzem. Grillować na mocno rozgrzanej patelni. Grillowane bakłażany podawać z sosem, posypać posiekaną natką pietruszki i mięty.
Skomentuj lub zobacz komentarze