Udostępnij:
Nadszedł maj, a wraz z nim coraz większa ochota na dania z grilla. Nawet jeśli pogoda nie dopisuje, nic straconego! Możesz grillować pyszne szaszłyki z kurczakiem w swojej kuchni. Zobacz jakie to proste!
Składniki
- Mosso Olej Mazowiecki
- Filet z piersi kurczaka – 300 g
- Papryka czerwona – 1
- Cebula – 1
- Cukinia – 1
- Patyczki szaszłykowe – 4
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki– 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Patyczki szaszłykowe namoczyć w wodzie. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i marynować w 3 łyżkach sosu przez 30 min.
Paprykę pokroić w dużą kostkę, cebule w ćwiartki, a cukinię w plastry. Zamarynowane mięso nabić na patyki na przemian z warzywami.
Całość smażyć na małym ogniu przez 10 minut, pamiętając o obracaniu szaszłyka tak, aby zarumienił się z każdej strony. Przed podaniem udekorować całość łyżką, by podkreślić smak warzyw oraz kurczaka.
Skomentuj lub zobacz komentarze