Udostępnij:
Pyszna propozycja na niedzielny obiad w gronie rodziny. Rolady drobiowe pokochają dzieci ze względu na ich delikatne mięso oraz pyszną panierkę. Rodzice docenią obecność zdrowych warzyw. Polecamy wykorzystać ich przygotowanie jako okazję do wspólnego gotowania!
SKŁADNIKI:
- pojedyncze filety z kurczaka – 2 szt.
- cukinia – 1 szt.
- świeży szpinak – 150 g
- czosnek – 2 ząbki
- gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- olej – 2 łyżeczki
- Mosso Musztarda Sarepska – 2 łyżki
- jajko – 1 szt.
- bułka tarta – ¾ szklanki
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka oczyścić, rozbić tak jak na kotlety o ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą, pieprzem i posmarować Musztardą Sarepską Mosso.
Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak i cały czas mieszając smażyć, aż zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cukinię obrać i pokroić w słupki.
Na rozbitych plastrach mięsa układać podsmażony szpinak i po kilka kawałków cukinii. Zwinąć ciasno w roladę i spiąć wykałaczkami.
Przygotować dwa talerze – na jeden wysypać bułkę tartą. Do drugiego wbić jajko i roztrzepać widelcem.
Każdą roladę drobiową zanurzać najpierw w jajku a potem obtaczać w bułce.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki na złoty kolor.
Rolady drobiowe podawać pokrojone w plastry z sałatką z liści szpinaku i suszonych pomidorów.
Skomentuj lub zobacz komentarze