Schab w sosie chrzanowym

schab z sosem chrzanowym

Nasza kolejna propozycja na ciekawy i prosty obiad. Wykorzystaj schab do przygotowania smakowej uczty. Mięso smażone w bulionie warzywnym nabiera dodatkowych aromatów. Podawane w sosie na bazie sosu chrzanowego, papryki i rozmarynu oraz śmietanki smakuje pysznie! Wypróbuj na najbliższy obiad.

SKŁADNIKI:

  • Schab bez kości – 600 g
  • Bulion jarzynowy – 700 ml
  • Śmietanka 18% – 100 ml
  • Mosso Sos Chrzanowy – 5 łyżeczek
  • Mąka – 1 łyżka
  • Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
  • Rozmaryn – 1 łyżeczka
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić na 1cm plastry i lekko rozbić. Oprószyć papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.

  2. Na maśle podsmażyć schab z każdej strony.

  3. Zalać bulionem (500 ml), tak by płyn w pełni przykrył mięso i gotować przez 30-40 minut do momentu aż będzie miękkie.

  4. W osobnym garnku umieścić Sos Chrzanowy Mosso i śmietanę zmieszaną z mąką i bulionem (200 ml) dokładnie wymieszać. Zagotować i odstawić.

  5. Schab z sosem chrzanowym można podawać z sosem i gałązkami świeżego rozmarynu. Danie bardzo dobrze smakuje na przykład w towarzystwie szparagów lub zielonej fasolki szparagowej.

     

     

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 4
×