Udostępnij:
Jak oryginalnie podać białą kiełbasę? Nasza propozycja to… panierowane kulki w sosie tatarskim. Tradycyjne wielkanocne smaki połączone z ciekawą formą podania z pewnością zaskoczą podniebienia domowników i świątecznych gości!
Składniki
- Kiełbasa biała surowa – 400 g
- Zimna woda – 50 ml
- Bułka tarta – 8 łyżek
- Biały sezam – 2 łyżki
- Czarny sezam – 2 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki do smażenia
- Mosso Sos Tatarski
PRZYGOTOWANIE:
Z kiełbasy zdjąć osłonki, mięso przełożyć do miski, dodać wodę i całość dokładnie wyrobić dłonią. Maczając dłonie w wodzie, uformować kulki, każda po około 20 g. Do dwóch miseczek wsypać po dwie łyżki bułki tartej. Do jednej porcji wsypać biały sezam, do drugiej czarny sezam i wymieszać. Wcześniej przygotowane kuleczki opanierować w poszczególnych panierkach, a niektóre w samej bułce. Tak przygotowane smażyć na głębokim Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor, przez około 5 minut. Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze