Udostępnij:
Biała kiełbasa w formie zapiekanki? Czemu nie! Z dodatkiem cukinii i beszamelu będzie smakowała naprawdę wyjątkowo. To także oryginalny pomysł na wielkanocne menu.
Składniki
Składniki na sos beszamelowo – chrzanowy:
- Masło – 80 g
- Mąka pszenna – 60 g
- Mleko – 500 ml
- Sos sojowy – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 4 łyżeczki
Pozostałe składniki:
- Biała kiełbasa parzona – 600 g
- Młoda cukinia – 1 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszając, podsmażyć przez krótką chwilę, nie zrumieniając mąki. Następnie wlać zimne mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać sos sojowy, sól, pieprz, gałkę do smaku, Chrzan Delikatesowy Mosso i dokładnie wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty, dodać mleko.
Kiełbasę i cukinię pokroić w centymetrowe plastry. Do naczynia żaroodpornego wlać sos beszamelowo chrzanowy i naprzemiennie, pod lekkim kątem ułożyć na sosie plastry kiełbasy i cukinii. Używając pędzelka posmarować olejem z wierzchu wszystkie plasterki i zapiec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze